Ulike typer fugefrie gulv

publisert 06.02.2024, sist endret 04.04.2024

Det finnes en rekke ulike typer fugefrie gulv. Ved å se på egenskapene og de tekniske spesifikasjonene til de ulike typene kan hvert gulv skreddersys til tenkt bruk. Disse typer gulv anbefales installert av profesjonelle gulventreprenører. Her er en oppsummering av de vanligste typene fugefrie gulv. 

Epoksy

Består av to komponenter: en harpiks som herdes med en amin (herder). Gir et stivt materiale med høy mekanisk styrke og god slitestyrke, god vedheft og god kjemikaliebestandighet. Endrer ikke form etter at den er herdet. Kan være transparent eller tilsettes farge.

Eksempler på bruksområder: Lager- og produksjonslokaler, verksteder, mekanisk industri, kjemisk industri og næringsmiddelindustrien. 

 • Hovedkarakteristikk: Høy slitestyrke, holdbarhet, kjemisk resistens og enkelt renhold.
 • Typiske bruksområder: Ideell for industrielle områder, garasjer, og lagerbygninger. Kan brukes til dekorative gulv, blant annet terrazzo-utseende.
 • Spesielle egenskaper: Bredt spekter av farger og finisher, samt mulighet for å tilsette antiskli-midler. 


Polyuretan, (PU-gulv)

Generelt sett to komponenter, en blanding av ulike polyoler som herdes med isocyanater. Det finnes også en-komponente polyuretansystemer.

Kan formuleres med ulike egenskaper: myke, stive, fleksible, elastiske, halvharde eller harde belegg.

Mange designmuligheter, kan være transparent eller tilsettes farge. Et allsidig belegg, der egenskapene kan styres og bygges inn i ulik grad: støtdemping, mykhet, fugefri, lang levetid, enkelt vedlikehold, vanntett.

Eksempler på bruksområder: Parkeringshus, sportsgulv, komfortbelegg, lager, produksjon, verksteder, sykehus, barnehager, skoler, offentlige institusjoner, designgulv.  Brukes også som elastisk membran til for eksempel balkonger. 

 • Hovedkarakteristikk: Utmerket elastisitet og støtabsorbering.
 • Typiske bruksområder: Ofte benyttet i parkeringshus og i områder hvor komfort og støtdemping er nødvendig, som i  skoler, sykehus, og kommersielle kjøkken.
 • Spesielle egenskaper: Motstandsdyktig mot temperatursvingninger og UV-stråling, og det har en god holdbarhet.

Polyuretansement

Generelt sett tre komponenter som tilsettes et fargepigment. En blanding av ulike polyoler, isocyanater og reaktivt fyllstoff. Legges normalt i tykkelser på 3-12 mm. 

Gir et fugefritt belegg med høy termisk bestandighet, ekstrem mekanisk slitestyrke og veldig høy kjemikaliebestandighet.

Eksempler på bruksområder: Næringsmiddelindustri, kjemisk industri, farmasøytisk industri. 

 • Hovedkarakteristikk: Temperatur- og kjemisk bestandighet, meget høy slagseighet og slitestyrke. 
 • Typiske bruksområder: Gulv som utsettes for aggressive vaskekjemikalier og der det er høye krav til renhet. Lett å vedlikeholde.
 • Spesielle egenskaper: Høy bestandighet og lang levetid. 

Polyurea

To komponenter, isocyanat som herdes med en amin (herder). Et ekstremt raskt herdende materiale som påføres med spesialsprøyteutstyr, der komponentene blandes i munnstykket under høyt trykk og temperatur. Det kan gå alt fra noen sekunder til minutter fra påføring til herding. Resepter kan formuleres for manuell påføring. 

Gode slitasjeegenskaper og rissoverbyggende egenskaper. 2-5 mm tykt belegg.

Eksempler på bruksområder: Membran, vanntetting, parkeringshus, renseanlegg,  fiskeoppdrettstanker, industrigulv.

 • Hovedkarakteristikk: Høyelastisk og meget rasktherdende.
 • Typiske bruksområder: Bassenger, tanker, garasjeanlegg og vanntetting
 • Spesielle egenskaper: I hovedsak sprøyteapplikasjon med spesialutstyr. 

Polyaspartic

Lages av to komponenter: en isocyanat som herdes med en amin (herder). Karakteriseres som hurtigherdende.

Ripefast, UV-stabilt, slitasjesterkt. Kan være transparent eller tilsettes farge.

Eksempler på bruksområder: For områder som krever hurtig installasjon og lang levetid, som for eksempel i garasjer og industriområder. Topplakk over andre herdeplastsystemer for å gi høy farge- eller UV-stabilitet til overflaten. Brukes også for å bedre ripefasthet, økt slitasjemotstand og økt renholdsvennlighet eller gi dekorative gulv.

 • Hovedkarakteristikk: Rask herding og høy kjemisk resistens.
 • Typiske bruksområder:  Perfekt for områder som krever hurtig installasjon og lang levetid, som for eksempel i garasjer og industrilokaler.
 • Spesielle egenskaper: UV-stabil og fleksibel i varierende klimaforhold.

Vinylester

Består av en epoksyharpiks som herdes med polyester. Inneholder styren som er et lettflyktig løsemiddel med sterk lukt under påføring.

Ekstremt høy kjemisk resistens og meget god slitestyrke.

Eksempler på bruksområder: I kjemisk industri, der det stilles ekstreme krav til kjemikaliebestandighet. Kan brukes selvstendig eller som topplakk for å gi økt kjemikaliebestandighet. Kan påføres på betong og stål og gir overlegen korrosjonsbeskyttelse.

 • Hovedkarakteristikk: Ekstremt høy kjemisk resistens og meget god slitestyrke.
 • Typiske bruksområder: Ideelt for områder med ekstreme kjemiske påkjenninger, som i industrielle anlegg og prosessindustri.
 • Spesielle egenskaper: Kan påføres på betong og stål og gir overlegen korrosjonsbeskyttelse.

Akryl, metylmetakrylat (MMA):

Er egentlig ikke en herdeplast, men en termoplast som består av en harpiks som katalyseres ved tilsetning av peroksid. Et rasktherdende produkt med sterk, karakteristisk lukt under påføring. Herder også i lave temperaturer. Et dekorativt og rasktherdende gulv

Eksempler på bruksområder: Næringsmiddelindustri, parkeringshus. 

 • Hovedkarakteristikk: God UV-stabilitet og ripefasthet. Rask herding og herder ved lave temperaturer.
 • Typiske bruksområder: Hensiktsmessig for kommersielle områder som krever minimale driftsavbrudd, som for eksempel industri- og produksjonslokaler. 
 • Spesielle egenskaper: Tilgjengelig i en rekke farger og mønstre, og det har gode antiskli-egenskaper. Kan brukes til dekorative gulv, blant annet ved tilsetning av fargeflakes eller farget sand.Merking av systemer for fugefrie gulv

Skal CE-merkes etter EN 13813.

Belegg som skal legges med hensikt å beskytte betong skal i  tillegg merkes etter EN 1504-2.

I Norge og andre EØS-land er merking av farlige kjemikalier regulert av CLP-forordningen (Classification, Labelling and Packaging), som er basert på Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS).

innhold