Miljømerking for gulvprodukter

publisert 10.10.2024, sist endret 18.12.2024

Det finnes en rekke miljøsertifiseringer for gulvprodukter som gjør det enklere for både profesjonelle aktører og forbrukere å velge mer miljøvennlige og bærekraftige alternativer. Disse sertifiseringene vurderer faktorer som råmaterialer, produksjonsprosesser, helseaspekter og innemiljøpåvirkning. 

EPD (Environmental Product Declaration)

EPD er et dokument hvor du kan finne standardisert og kvantifisert data om miljøpåvirkningen til et bestemt byggemateriale i hvert trinn av produktets livssyklus: Produksjon, konstruksjon, endt levetid og muligheten for gjenbruk, gjenvinning eller resirkulering. EPD-er baserer seg på en livssyklusanalyse (LCA) og dokumenterer produktets miljøegenskaper. En av nøkkelfaktorene i en EPD er CO2-avtrykk. 

Scope A1-A3, Cradle to gate i en LCA er det som ofte refereres til som sammenlignbar informasjon på tvers av produkter.  

Mer informasjon:

LCA (Life Cycle Assessment)

Livssyklusanalyse er en strukturert, vitenskapelig metode for å beregne miljøbelastningen av produkter og tjenester. Metoden er internasjonal og standardisert i ISO14040 og ISO 14044.  En LCA vurderer de miljømessige konsekvensene av et produkt fra råmaterialutvinning til avhending eller gjenvinning. Denne analysen danner grunnlaget for utarbeidelsen av en EPD.

Mer informasjon: 



Cradle to Cradle (C2C)

Cradle to Cradle-sertifiseringen fremmer utvikling av produkter som kan inngå i et lukket kretsløp. Sertifiseringen vurderer produkter ut fra fem hovedkriterier: materialhelse, materialgjenbruk, fornybar energi, vannforvaltning og sosial rettferdighet.

Mer informasjon

Svanemerket

Svanemerket er et av de mest kjente miljømerkene i Norden og brukes på produkter og tjenester som oppfyller strenge krav til miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen. Dette inkluderer alle stadier fra råmaterialer til produksjon, bruk og avhending. Produkter merket med Svanemerket må ha lavt energiforbruk, redusert utslipp av skadelige stoffer, minimal avfallsgenerering og bærekraftig ressursbruk. 

Mer informasjon: 

EU Ecolabel/EU-Blomsten

EU Ecolabel er en offisiell europeisk miljømerking som dekker en rekke produktkategorier. Den tar hensyn til miljøpåvirkning gjennom hele produktets livssyklus, med strenge krav til energiforbruk, vannbruk og kjemikaliebruk. 

Mer informasjon: 

Blå Engel (Blauer Engel)

Blå Engel er en tysk miljøsertifisering som gjelder flere produktgrupper, inkludert gulv, sparkel og lim. Sertifiseringen vektlegger lave utslipp/avgassing av skadelige stoffer, energieffektivitet og bærekraftig materialbruk, med særlig fokus på innemiljøet.

Mer informasjon:

FSC (Forest Stewardship Council)

FSC-sertifisering gjelder trebaserte gulvprodukter. Dette er en tredjepartssertifisering som garanterer at trevirket kommer fra bærekraftig skogsdrift/hogst som ivaretar både miljømessige, sosiale og økonomiske hensyn.

Mer informasjon: 

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification)

PEFC er en av de største skogsertifiseringsordningene i verden og bekrefter at treprodukter kommer fra bærekraftig forvaltede skoger. Denne sertifiseringen setter fokus på skogbruk som tar hensyn til både miljøvern og sosiale forhold, og sikrer at skogressurser beskyttes for fremtidige generasjoner. PEFC legger vekt på ansvarlig hogst, bevaring av biologisk mangfold og opprettholdelse av skogens økosystemer.

  • Bærekraftig skogbruk som ivaretar miljømessig, sosiale og økonomiske interesser
  • Sporing av tre gjennom alle ledd i verdikjeden og merking av produkter
  • Tredjepart sertifisering av uavhengig sertifiseringsorganer

Mer informasjon: 

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance-sertifiseringen fokuserer på bærekraftig landbruk og skogbruk, med et bredt mål om å bevare naturlige habitater, beskytte biologisk mangfold, og fremme ansvarlig bruk av ressurser som vann og jord. Sertifiseringen tar også opp arbeidsrettigheter og sikrer rettferdige arbeidsforhold for bønder og arbeidere. Produsenter som er sertifisert av Rainforest Alliance må følge strenge miljø- og sosialstandarder for å minimere skade på miljøet og sikre bærekraftig praksis.

Mer informasjon: 


Grønt punkt

Grønt Punkt er ikke et tradisjonelt miljømerke, men et symbol som viser at en produsent har bidratt til finansieringen av retur- og resirkuleringsordninger i Norge. Produsenter som er med i denne ordningen er ansvarlige for å finansiere avfallshåndtering og gjenvinning av emballasje, noe som bidrar til en mer sirkulær økonomi.

Mer informasjon:

BASTA, Sunda Hus og Byggvarubedömningen

Disse er svenske systemer som har til hensikt å fremme bruk av bærekraftige byggematerialer og fjerne materialer med skadelige egenskaper fra markedet. Byggvarubedömningen, Sunda Hus og BASTA evaluerer og bedømmer produkter i  byggebransjen basert på deres miljø- og helseeffekter. Målet er å hjelpe entreprenører, arkitekter og eiendomsbesittere til å ta miljøvennlige valg ved å unngå byggematerialer som inneholder farlige kjemikalier og andre miljøskadelige stoffer, og på denne måten fremme en giftfri og bærekraftig byggenæring.

innhold